Site Overlay

“Synkeä ja pelottava, valoisa ja rakas”: Itämereen liittyy monenlaisia muistoja

[Alunperin julkaistu osoitteessa www.kaupunkikanava.fi 29.08.2020]

Muistojen meri -näyttely esittelee kirjavan kokoelman suomalaisten Itämeri-muistoja.

Kello on vasta kaksi iltapäivällä, mutta Helsingin keskustan Citycenterin vieressä olevalla aukiolla riittää vilskettä. Kiireisten ihmisten askeleita, kuorma-autojen jyminää, torvia, ohikiitäviä ratikoita. 

Kauppakeskuksen nurkassa on avonainen ovi, ja kun siitä läpi kulkee, on kuin astuisi kotiseutumuseon sisälle. Merikuviolliselle seinälle levittäytyy eri kokoisia valokuvia, ripustettuna ranskalaisittain eri korkeuksille. Kuvissa näkyy saaristomaisemia, veneitä, hymyileviä kasvoja menneiltä vuosikymmeniltä – kuin katsoisi jonkun kotialbumia. 

Muistojen meri -näyttely tarjoaa vierailijoille rauhoittumisen paikan keskustan vilskeestä.

Suomalaisten Itämeri on täynnä onnea ja surua

Näyttelyssä esillä olevat kuvat ja muistot kerättiin talteen osana John Nurmisen säätiön Muistojen meri -hanketta. Kahden kuukauden aikana ihmisten Itämeri-muistoja kerättiin säätiön kotisivuilla, sosiaalisissa medioissa, sekä Tapiolan kirjastossa.

“Halusimme kerättyjen muistojen avulla näyttää, millainen on yhteinen Itämeremme”, John Nurmisen säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt kertoo. 

“Muistoja tuli laidasta laitaan. Oli onnellisia muistoja, joissa joku oli löytänyt rakkauden meren kautta, mutta myös surullisia ja myrskyisiä muistoja. Se kuva Itämerestä, jonka saimme oli hyvin monipuolinen. Se oli sekä synkeä ja pelottava, mutta valoisa ja rakas”, Arrakoski-Engardt kuvailee.

Annamari Arrakoski-Engardtin merimuistossa pelattiin niin uppoutuneesti Trivial Pursuitia, että purjevene joutui matalikkoon.

Tosiaan, näyttely tarjoaa monta erilaista tarinaa, ei pelkästään kuvan ja tekstin muodossa, vaan myös videon ja puheen kautta. Valkokankaalla näkyy videoita venematkoilta, näkymiä telakka-alueelta, lehmiä vaeltamassa pitkin rantakallioita. Kertojaäänet kertovat tarinoita rakkaudesta, purjehduksesta ja paistetun kalan tuoksusta. He kertovat myös pettyneitä tarinoita Itämeren saastumisesta ja kala- ja lintukantojen pienenemisestä.

Paikka, jossa voi rauhoittua muistojen äärellä

Penkki valkokankaan edessä onkin laiturinpätkä, joka on tuotu Hangosta asti. Karkeiden, kuluneiden lautojen tuntuma käsien alla herättää mielikuvia niistä lukuisista hetkistä, kun on itse istunut laiturilla, ihailemassa edessä avautuvaa merinäkymää. 

“Halusimme rakentaa intiimin, olohuonemaisen tilan, jonne voi tulla pysähtymään hetkeksi keskustan vilskeestä”, kertoo Ilkka Rautio Harha XR:stä, joka toteutti näyttelyn. 

Kokenut purjehtija Ilkka Rautio iloitsee sitä, että voi olla mukana luomassa lapsilleen omia merimuistoja.

“Meitä oli 15 ihmistä rakentamassa tätä näyttelyä – lukemassa muistoja, käsikirjoittamassa, äänittämässä, ja suunnittelemassa näyttelyn visuaalista ilmettä.”

Näyttelytila on merellisen tuttu tunnelmaltaan. Tummansiniset seinät ja pimeä videonurkka luovat rauhallisen olon.

“Muistot ovat henkilökohtaisia – niiden ääreen pitää rauhoittua ja olla vastaanottavassa tilassa”, Rautio selittää.

Annaliina Vekkeli muistelee perjantai-illan veneajelua, joka lähti omasta kotirannasta.

Tunteen kautta toimeen

Esittelemällä suomalaisten monenlaisia kokemuksia merestä Arrakoski-Engardt kuvailee, kuinka Muistojen meri -näyttely muodostuu osaksi John Nurmisen säätiön Itämeren suojelutyötä. 

“Kun tuntee meidän meren menneisyyden ja sen tarinat, niin ymmärtää, miksi tämä meidän ainutlaatuinen meri pitää pelastaa.”

Kuvien lisäksi seiniä koristaa hankkeen keräämät merimuistot.

Muistojen meri -näyttely on avoinna 27.8. – 20.9. tiistaista perjantaihin kello 11-18 ja lauantaista sunnuntaihin kello 11-16. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Osoite: Keskuskatu 8, Helsinki.

Kuvat: Björn Elmgren