Site Overlay

Kino Tapiola tarjoaa sekä eurooppalaista elokuvaa että mannermaista tunnelmaa

[Alunperin julkaistu osoitteessa www.kaupunkikanava.fi 04.09.2020]

Jokaiselle leffadiggarille elokuvakokemuksen romantisoinnin huipentuma on varmasti Giuseppe Tornatoren Cinema Paradiso (1988). Siinä ollaan onnistuttu vangitsemaan sitä elokuvan taikaa, jota me elokuvissa kävijät havittelemme, joka kerta, kun vaellamme kaupungin poikki kohti teatterisalin pimeää turvaa. Parhaimmillaan elokuvakokemus on matka toiseen maailmaan, ja se on joka kerta erilainen. Itse elokuvateatterilla on olennainen rooli, sillä sehän on se väline, jolla tämä elokuvallinen matka tehdään.

Espoon Tapiolassa sijaitseva Kino Tapiola on vienyt katsojansa toisiin maailmoihin jo 65 vuoden ajan. Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemassa funkkistyylisessä teatterissa pidettiin ensimmäinen elokuvanäytös vuonna 1955. 

Pitkän hiipumisen ja Finnkinon markkinavaltauksen jälkeen, korttelikinot kokivat uuden nousun 2010-luvulla. Ennen kuin ensimmäinen korona-aalto sulki teatterin kolmeksi kuukaudeksi, Kino Tapiolalla oli meneillään ennätyskevät ja näytöksiä myytiin jatkuvasti loppuun.

Mikä tekee Kino Tapiolasta niin suositun ja rakkaan paikan niin monelle elokuvakävijälle?

Etäisyydet eivät estä ystävyksiä Karin Bäcklundia ja Soili Beauregardia käymästä heidän entisessä paikallisteatterissa. Kino Tapiolaan he ovat tulleet Vantaalta. Kuva: Björn Elmgren

“Haluamme olla tekemässä paikallisille niitten omaa leffateatteria”

Kino Tapiolan kahvila-baari täyttyy ennen seuraavaa Espoo Ciné -näytöstä. Pehmeää puheensorinaa, tiskiltä tilataan viiniä, terassilta kuuluu naurua. Tunnelma on samalla odottava ja rauhallinen – kaikki eivät ryntää saliin, kun ovet aukeavat, vaan pöytiin jäädään juttelemaan ja juomaan kahvit loppuun. 

Kun kysyy asiakkailta mikä Kino Tapiolassa viehättää, niin kaikki mainitsevat tuttavallisen ja kotoisan tunnelman.

“Haluamme tehdä tätä teatteria asiakkaille”, kertoo teatteripäällikkö Hannele Marjavaara.

“Meillä on viikottainen uutiskirje, jossa kysytään jatkuvasti palautetta. Kysymme asiakkailta, mikä jäi näkemättä ja mitä he haluaisivat nähdä uusintana.”

Joonas Koivula, joka kiertää kaikki Suomen elokuvafestivaalit, kuvailee Kino Tapiolan tunnelmaa välimerellisen eurooppalaiseksi. Kuva: Björn Elmgren

Sekä arthousea että Hollywoodia

Osana Europa Cinemas -verkostoa, Kino Tapiola nostaa esille eurooppalaisia elokuvia, joita ei muuten välttämättä nähtäisi Suomessa. Myös kotimaiset elokuvat ovat vahvasti edustettuna ohjelmistossa. 

“Haluamme että myös pienemmät elokuvat löytävät yleisönsä,” Marjavaara kertoo.

Tytti Rantanen tuli esittelemään Un homme et une femme -elokuvaa Espoo Ciné -yleisölle. Hänelle Kino Tapiola on täydellinen paikka rauhoittua arthouse-elokuvien äärelle. Kuva: Björn Elmgren

Vaikka Kino Tapiolassa esitetään elokuvia “arthouse-kärjellä”, teatterissa näytetään myös Hollywood-elokuvia. Marjavaara muistuttaa, että laadukkaat, amerikkalaiset elokuvat ovat tärkeitä kortteliteatterin jatkolle. Isot, ilmiömäiset elokuvat, kuten esimerkiksi Christopher Nolanin Tenet, vetävät yleisöä.

“Jopa mun 70-kymppinen mummo on tulossa katsomaan Tenetin, koska se on puheenaihe. Seuraavaa James Bondia odotetaan myös kovasti.”

Varovaisen optimistisena tulevaisuuteen

Jos koronaviruksen leviämisen ehkäiseminen onnistuu eikä yhteiskuntaa tarvitse sulkea, kuten keväällä, niin Kino Tapiolan tilanne näyttää hyvältä. Näytösten asiakasmääriä on rajoitettu vajaasta kahdesta sadasta seitsemäänkymmeneen, mutta monet näytökset ovat kesän aikana olleet loppuunmyytyjä. Tällä hetkellä meneillään oleva Espoo Ciné täyttää Kino Tapiolan turvarajoitetun salin. 

Kino Tapiolan toimintaa hallinnoi Ciné Tapiola Oy, jonka emoyhtiö Espoon elokuvajuhlat ry järjestää Espoo Ciné -elokuvafestivaalia. Kuva: Björn Elmgren

Emme tiedä, mitä koronasyksy tuo tullessaan. Synkkiä ajatuksia on kuitenkin helppo paeta, kun uppoutuu Kino Tapiolan pehmeisiin penkkeihin – valmiina matkustamaan toiseen maailmaan.


Kino Tapiolan näytökset ja liput löytyvät osoitteesta www.kinotapiola.fi.

Artikkelikuva: Kino Tapiolan elokuvatarjonnassa painotetaan kotimaista ja eurooppalaista elokuvaa. Kuva: Björn Elmgren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *