Site Overlay

Helsinki Ink 2020 jatkaa Suomen tatuointibuumia koronasta huolimatta

[Alunperin julkaistu osoitteessa www.kaupunkikanava.fi 30.09.2020] Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetyt Helsinki Ink -tatuointimessut jouduttiin siirtämään keväältä syksylle ja artistimäärä puolittui. Siitä huolimatta messut esittelivät yleisölle tatuointimaailman trendit sekä Suomen että maailman huipputatuointiartisteja.

Helsinki Ink -messuilla, joita on järjestetty vuodesta 1995 lähtien, oli vaikea kevät. Messut jouduttiin koronaviruksen takia perumaan kahden viikon varoituksella ja siirtämään maaliskuusta syyskuun loppuun. Vaikka korona yllätti tapahtumakentän kokonaan, niin Helsinki Inkin tapahtumakoordinaattori Kimmo Rostin mukaan messut onnistuivat sopeutumaan tilanteeseen suhteellisen hyvin.

Järjestäjät toivoivat torjuntavoittoa koronaa vastaan

Syyskuun 25.-27. järjestetyt messut olivat puolet pienemmät kuin mitä alun perin oli suunniteltu. Messuilla oli tarkoitus olla 130 artistia edustamassa taidettaan ja studioitaan. Rostin mukaan matkustusrajoitusten takia noin puolet ulkomaalaisista kutsuvieraista joutuivat perumaan osallistumisensa. 

Artistikadossa oli Rostin mukaan kuitenkin positiivinen puoli, sillä pienemmällä artistimäärällä messut pystyivät toteuttamaan viranomaisten antamia turvallisuusohjeita paremmin.

“Hygieniaan panostetaan kunnolla. Pystymme toteuttamaan turvavälit, kaikilla artisteilla on maskit, ja siivousvuoroja on lisätty,” Rosti kertoi.

Koronaviruksesta johtuva yleinen varovaisuus ja pelko tapahtumien suhteen on selvä riski tapahtumajärjestäjien näkökulmasta. Vaikka Rosti mukaan “tähän ei hölmöinä lähdetty,” niin messujen järjestäjien keskuudessa jännitettiin, että saapuuko paikalle tarpeeksi yleisöä. Koska Opetus- ja kulttuuriministeriö on linjannut, että tapahtumille ei toistaiseksi myönnetä tukea koronasta aiheutuvien tappioiden korvaamiseen, niin messut ovat täysin riippuvaisia lipputuloista.

“Viime vuonna meillä oli ennätysvuosi, 3 500 kävijää. Jos tänä viikonloppuna saadaan vähän alle puolet siitä, niin saadaan kulut katettua,” Rosti sanoi.

Tatuointimessut olivat suosittuja Euroopassa jo 1990-luvun lopulla, ja kiinnostus tatuointeja kohtaan levisi messujen ja alan lehtien kautta. Julkkisten ja vaikuttajien julkinen esiintyminen tatuoituina sinetöi tatuointien valtavirtaistumisen 2000-luvulla.

2000-luvulla tatuoinneista tuli valtavirtaa

Vaikka Helsinki Ink -messut saivat kärsiä koronaviruksen seurauksista tapahtumajärjestämisessä, niin tatuointien suosio tuntuu vain kasvavan. 

Rostin mukaan nykyisen “tatuointibuumin” alku on 90- ja 2000-luvun vaihteessa. 

“2000-luvun alussa tuli David Beckham kädet täynnä tatuointeja. Sitten oli muita urheilijoita ja Euroopan muotimaailman guruja, jotka alkoivat esitellä tatuointejaan avoimesti. Tatuoinnista tuli yksilöllisyyden ja menestymisen merkki.”

2000-luvun edetessä tatuoinneista tuli entistä hyväksytympiä kansan keskuudessa. Erilaiset tatuointimaailmasta kertovat reality-sarjat, kuten 2007 alkanut Los Angelisin tatuointitarinat (eng. LA Ink), ja myöhemmin sosiaaliset mediat ovat lisänneet tatuointien suosiota varsinkin naisten keskuudessa. Samat reality-ohjelmat ovat myös olleet monille naispuolisille tatuointiartisteille alkuinspiraatio alalle lähtemiselle.

“Monet tämän päivän huippuartisteista ovat naisia, ja meidän suomalaisten tatuoijien arvio on, että naiset ovat enemmistönä asiakaskunnassa,” Rosti totesi.

Tatuointien menneisyys lähinnä merimiesten ja rikollisten tunnustautumistapana tuntuu tänä päivänä hyvin kaukaiselta. Tatuointien hyväksyminen tuntuu leviävän entisestään, ja kynnys niiden ottamiseen vaikuttaa monille matalalta. Rostin mukaan tatuointeja otetaan enemmän pelkästään esteettisistä syistä.

“Tatuoinnista on tullut ihan perusasia. Varsinkin naisten keskuudessa tatuointeja otetaan itsensä kaunistamiseksi. Samalla tavalla kuin tukanleikkuu tai kynsien laittaminen, niin jos on ylimääräistä rahaa, niin voidaan käydä ottamassa pieni, nätti tatuointi itselleen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *