Site Overlay

Tatuointiartisti Inkku Escobar oli rakentamassa tatuointibuumia, joka näyttää vain kasvavan

[Alunperin julkaistu osoitteessa www.kaupunkikanava.fi 01.10.2020] Joensuusta lähtöisin olevan tatuoija Inkku Escobarin tie ammattilaiseksi on ollut pitkä ja kivinen. Vaiva on ollut sen arvoista, sillä nykyään Escobar täyttää vuoden työkalenterin yhdeltä istumalta.

Escobarin tatuointiura lähti käyntiin, kun hän avasi suunsa oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Silloin nuorella lukiolaisella ei ollut tarkkaa suunnitelmaa tulevaisuudelle. Nyt tatuointiura on jatkunut yli kymmenen vuotta.

“En oo päivääkään tehnyt mitään muuta duunia,” Escobar toteaa.

Kolehtikeräyksestä täyteen työkalenteriin

Escobarin ura alkoi 18-vuotiaana, ennen lukion päättämistä. Tatuointikiinnostus oli alkanut nuorempana, kun hän fanitti julkkiksia ja niiden tatuointeja, ja itse taiteenmuoto kiehtoi myös. Hän oli ottamassa itselleen ensimmäiset tatuointinsa, kun hän mainitsi, että niiden tekeminen tuntui kiinnostavalta. Tatuointiliikkeessä oli sattumalta tatuointikone myytävänä.

“Köyhänä lukiolaisena säästin rahaa ja keräsin kolehtia konetta varten, joka silloin maksoi 300 euroa. Serkullani on nyt elinikäiset ilmaiset tatuoinnit kiitoksena avusta,” Escobar kertoo.

“Joensuun Rantakylän kerrostalokämpässä tein ekat tatuointini ja siitä se lähti. Pari kuukautta sen jälkeen olin liikkeessä töissä.”

Vuonna 2009 tatuointiuransa aloittanut Escobar nauttii varsinkin värien ja paksujen ääriviivojen kanssa työskentelystä. Luonto- ja eläinaiheet innostavat tyylistä riippumatta. Varsinkin fotorealistiset valokuvatatuoinnit, jotka voivat olla vaikka lemmikin muotokuva tai kirsikankukka, ovat Escobarille mieluisia töitä.

Inkulle tatuoinnit ovat elämäntapa. Hänen omat tatuoinnit kuvastavat jotakin hänestä ja ovat osa itseilmaisua.

2000-luvun tatuointiaallon laaksosta kohti uutta tatuointiskeneä

Escobar liittyi tatuointimaailmaan juuri, kun tämän hetken tatuointibuumi oli alkamassa reilu 10 vuotta sitten. Hän tunnistaa monet ilmiöt, joista esimerkiksi tatuointikonkari ja Helsinki Ink -messujen tapahtumakoordinaattori Kimmo Rosti mainitsee. Näitä ilmiöitä ovat esimerkiksi naistekijöiden ja -asiakkaiden lisääntyminen, sekä tatuointien laajempi hyväksyminen. 

Escobar on huomannut, että laajemman hyväksynnän myötä varsinkin nuoret haluavat näyttävämpiä tatuointeja.

“Ei enää pelätä näyttää, että on tatskoja, vaan niitä halutaan nimenomaan näkyville paikoille. Nyt tuntuu, et jengi haluaa aloittaa siitä kaula- tai kämmenselkätatskasta.”

Kun Inkku aloitti uransa, niin naistatuoijia oli vain muutama, mutta nykyään sukupuolijakauma on tasaantunut tekijöiden keskuudessa. Hänen asiakkaista jopa 80% on naisia.

Myös alan sisällä on tapahtunut muutoksia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Escobar toteaa, että tatuointiammattilaisten vanha ja uusi sukupolvi tekevät hyvin yhteistyötä, mutta olosuhteet, joissa nykyään aloitetaan taiteilijaura ovat varsin erilaiset kuin vaikka 90-lukuun verrattuna.

Tatuointiuraa havitteleva joutui ennen usein rakentamaan tatuointikoneensa itse, mutta tänä päivänä teknologia on ottanut isoja edistysaskeleita. Escobar itse aloitti aikaan, jolloin hän pystyi kävelemään “valmiiseen pöytään”.

“Sitten on tämä uus sukupolvi – nykyvälineet ovat niin huippuja, että pystyt lyhyessä ajassa kehittymään huippuosaajaksi, jos sulla on taitoa ja näkemystä,” Escobar pohtii nykytilannetta.

Monet vanhemmat tatuointiartistit ovat itseoppineita, mutta tämän sukupolven tatuoijien keskuudessa yleistyy jonkin kuvataidetutkinnon opiskelu ennen uran aloittamista. Escobar näkee, että teknologian kehittyminen ja kuvataiteeseen panostaminen tulee edistämään tatuointialaa ja -buumia entisestään.

“Nämä uudet tekijät tulevat ottamaan aikamoisen askeleen,” hän kuvailee alan tulevaisuutta.

Teknologia näkyy myös tatuointien suunnittelussa – kynän ja paperin sijaan käytetään tabletteja.

Inkku Escobarin töitä löytyy Instagramista @inkkutattoo.

Kansikuva: Inkku Escobar valmistelee työpöytäänsä Helsinki Ink 2020 -messuilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *