Site Overlay

Kesyttömien Kabaree -klubi tuo ennennäkemättömiä esityksiä Helsingin burleskiskeneen

[Alunperin julkaistu osoitteessa www.kaupunkikanava.fi 06.12.2020] Burleskitaiteilijat Poison Daisy ja Goldie Starlett perustivat kesällä 2020 uuden burleskitapahtuman. Kun koronarajoitukset taas hellittävät, tarkoituksena on joka kuukausi tarjota lava uusille burleskitaiteilijoille ja -esityksille.

Burleskin uusi tuleminen Suomessa alkoi vuonna 2008. Vaikka taiteenlaji on edelleen hyvin undergroundia, niin mahdollisuudet sekä harrastaa burleskitanssia että esiintyä burleskitaiteilijana ovat kasvaneet entisestään viime vuosina. Lajien suosio on kuitenkin saavuttanut pisteen, jossa esiintyjiä on Suomessa enemmän kuin lava-aikaa. 

Poison Daisyn ja Goldie Starlett haluavat burleskiklubillaan tarjota lisää mahdollisuuksia uusille artisteille ja esityksillä esittää taidettaan yleisölle. Burleskitapahtumat keskittyvät yleensä nimenomaan burleskitaiteilijoiden esitykseen, mutta Kesyttömien Kabareessa halutaan antaa tilaa myös burleskitanssille, jonka piiristä Poison ja Goldie itse nousivat lavalle.

“Burleskiin voi yhdistää kaikki elämänsä intohimot”

Poisonin ja Goldien matka esiintyviksi burleskitaiteilijoiksi on heidän omien sanojensa mukaan tyypillinen tarina. Burleskiesityksiin he törmäsivät ensin sattumalta toisissa piireissä: tatuointimessuilla, vintage-tapahtumissa, rockabilly-festareilla. Sen jälkeen he alkoivat käymään burleskitapahtumissa katsojina, jonka jälkeen he innostuivat aloittamaan burleskitanssin harrastamisen. 

Goldien matka alkoi jo vuoden 2010 tienoilla, Poisonin vuonna 2013. Molemmat aloittivat burleskitanssin vuonna 2015.

“Se oli ensimmäinen laji, missä sain oikeasti tanssista kiinni. Siinä oli se burleskin vapautunut ilmapiiri, että ihan sama, menetkö oikealle vai vasemmalle, voit seivata sen hymyilemällä entistä leveämmin”, Goldie kuvailee.

“Burleskitanssin kautta löysin muita tanssilajeja, ja tajusin, että haluan syventyä tanssimiseen ja tulla tanssijaksi”, Poison kertoo.

Burleskitanssi on tanssillista ryhmäliikuntaa, joka ammentaa liikekielensä ja koreografiansa burleskitaiteesta. Burleski on esittävää taidetta, jota tehdään lavalla yleisön edessä. Burleskitaiteeseen Poison ja Goldie siirtyivät vuoden 2019 lopussa.

Burleskitaiteessa molempia viehättää sen vapaus. Omia esityksiä saa suunnitella tee-se-itse -asenteella alusta loppuun.

“Siinä pystyy yhdistämään kaikki elämänsä intohimon kohteet. Saan luoda esityksen idean, koreografian, keksiä musiikit, asut, meikit, hiukset, lookit, kuvaukset …”, Goldie listaa.

“Löysin siitä itselleni sopivan kanavan toteuttaa omaa luovuutta ja taidetta. Mulla on aina ollut kiinnostusta teatteria kohtaan, ja se tanssipuoli tietenkin”, Poison jatkaa.

Yhteiskunnallisesta ulottuvuudesta huolimatta, burleski voi olla katsojalle myös vain viihdettä ja eskapismia.
Kuva: Jenni Aaltonen.

“Burleskissa näytät persettä kaikille ja kaikelle – kuvaannollisesti ja kirjaimellisesti”

Vahvan esteettisen puolen lisäksi burleskissa on aina ollut yhteiskunnallinen taso. Sekä Poison että Goldie kokevat, että burleskin kautta he pystyvät ottamaan kantaa ja vaikuttamaan.

“Minulle se on sellaisten konservatiivisten virtausten vastustamista”, Poison kertoo.

“Juuri näin. Vaatimattomana tavoitteena on patriarkaatin murskaaminen”, Goldie komppaa.

Burleskitaiteessa yhdistyvät sekä viihde että aktivismi. Esityksessä saatetaan ottaa kantaa ilmastonmuutokseen tai eläinoikeuksiin. Seksuaalipolitiikka on yleinen teema burleskissa. 

Esitysten eivät tarvitse olla alleviivaavan poliittisia. Poison ja Goldie kokevat, että taiteenmuoto itsessään on poliittista toimintaa.

“Tapahtumatuottajina haluamme antaa turvallisen tilan, missä voimme nostaa erilaiset ihmiset esille. Ihan sama millainen sun keho on, sun seksuaalisuus, sukupuoli tai sukupuolettomuus, niin burleskissa sitä ei vaan hyväksytä, vaan sitä juhlistetaan”, Goldie kuvailee.

Kesyttömien Kabaree on Burleski-Piknikin hengessä paikka, jossa Suomen burleskitekijät voivat tutustua toisiinsa. Kuva: Janne Oravisto.

“Ennennäkemätöntä estradilla!”

Poisonin ja Goldien idea uudelle burleskitapahtumalle kehittyi koronakevään aikana. Ensimmäisen tilaisuuden, Burleski-Piknikin jatkot, he järjestivät heinäkuussa. Sen jälkeen he ehtivät tuottaa kaksi tapahtumaa Kesyttömien Kabaree -nimellä. Kolmatta tapahtumaa on kiristyneen koronatilanteen takia siirretty pariin kertaan. Näillä näkymin se pidetään Helsingissä Bar Ihkussa tammikuun lopulla.

Poison ja Goldie haluavat tapahtumalla antaa lavan uusille taiteilijoille ja ensi-illoille, mutta he haluavat myös korostaa burleskitanssia. 

“Lava-ajan tarjoaminen burleskitanssille on äärimmäisen tärkeää, koska niin moni ponnistaa taiteilijapiiriin tanssiharrastuksen kautta. Niin olemme itsekin tehneet”, Goldie toteaa.

Seuraava Kesyttömien Kabaree -tapahtuma pidetään Helsingissä Bar Ihkussa 20.01. 

Lisää infoa: Kesyttömien Kabareen Instagram-tilistä.

Seuraa myös @poisondaisy_burlesque ja @goldiestarlett.

Artikkelikuva: Tero Tuoriniemi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *