Site Overlay

Returflaskor får nytt liv i Jukka Isotalos händer

[Ursprungligen publicerad på www.kaupunkikanava.fi 05.02.2021] Formgivaren och “flaskklyvaren” Jukka Isotalo skapar nya bruksföremål av återvunna flaskor. Hållbarhet står i centrum för hans verksamhet.

Alla hyllorna i verkstaden knakar av flaskor. I varje rum stöter man på radvis av olika storlekar och former, som fyller också alla bordsytor och de oändligt många kartonglådorna staplade på varandra.

Småningom förvandlas dessa flaskor till nya föremål, som man kan se exempel av i de två små försäljningsrummen som ligger i samband med verkstaden i Hermanstad, Helsingfors. Isotalo klyver och slipar flaskorna till bland annat dricksglas, ljusstakar, burkar och vaser.

En livslång relation med glas

Isotalos intresse för glas väcktes då han var 6 år gammal, när han och hans mamma var på semester i Italien. På ön Murano, som är känd för sin glaskonst, fick han en rubinröd glasboll av en glasblåsare. Klotets egenskaper förtrollade den lilla pojken, som senare skulle skapa sin karriär av materialet.

Idén att göra nya föremål av glasflaskor kom under utbytesåret på Konstfackskolan i Stockholm. Skolan organiserade en julmarknad där studerandena kunde sälja sina skapelser.

”Jag hittade på att göra bruksföremål av vinflaskor som hade samlats runt knutarna, i typisk stil för konststuderanden. Det blev en stor succé”, berättar Isotalo.

Han fortsatte arbetet med flaskor då han återvände till Konstindustriella högskolan, numera Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur, i Helsingfors. Han grundade företaget Evolum 1998.

Önskan
om ett gott liv för framtida generationer

Isotalos verksamhet grundar sig på hållbarhet, någonting som han brinner starkt för. Valet att skapa ekologiska glasprodukter kommer från hans tankar om livets mening.

“I livet ska man njuta av det goda, men för att kunna göra det, så måste det finnas kontinuitet”, konstaterar han.

“Jag tänker på mina pojkar – de ska ha en omgivning där de kan njuta av det goda. Jag tänker att jag möjliggör det genom att lämna ett så litet fotspår som möjligt i världen.”

Att skapa nytt glas eller smälta det kräver enorma mängder energi. Därför producerar Isotalo sina föremål endast med kallbehandling. Returflaskorna får han via samarbeten med restauranger, Alko och till och med presidentkansliet, som årligen donerar alla flaskor som används på slottsbalen till Isotalo.

Om flaskorna inte hittar sin väg till Evolum, utan till glasinsamlingarna, så blir de glaskross. Krosset används sedan till bland annat fyllnadsmaterial i vägbyggen eller isoleringsmaterial i form av glasull. Glaskross kan också användas till nya glasförpackningar, men den verksamheten slutade i Finland 2009. Numera exporteras sådant glaskross utomlands, bland annat till Estland.

Om vi förstör planeten, så finns det ingenstans att fly”

Motivationen för Isotalos arbete och tänkande kommer starkt från rymden. Till exempel själva Evolum-logotypen baserar sig på en spiralgalax. Han kommer ihåg hur de första bilderna av jorden från Apolloprogrammet väckte honom till hållbarhetsarbetets betydelse för framtiden.

“Vi är ensamma på ett litet klot ute i rymden. Om vi inte tänker på hur vårt beteende påverkar planeten, så går det väldigt illa.”

Artikelfoto: Björn Elmgren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *